”Jeg må bare sige WOW,” lyder reaktionen fra en af de unge, der nu har fået et helt nyt udeareal med højt til himlen og plads til hygge, kreativitet og afkobling.
På Karisefondens matrikel, et stenkast fra Haslev midtby, er en bålhytte, et arnested, tre shelters med bålplads samt seks flotte hængekøjer skudt i vejret siden foråret. Projekt ’Friluftlandsbyen’ er en realitet.
”Det er noget, vi virkelig har set frem til,” siger Oskar, friluftpædagog i Karisefonden og en af de drivende kræfter i byggeriet af den store Lavvu (en slags tippi, red.), som blev opført i slutningen af 2022.
”Lavvu’en er især god til den lidt koldere tid på året, hvor man kan sidde lunt og tørt og snitte træ eller synge lejrbålssange rundt om bålet. Nu har lavvu’en fået selskab, og det giver mange flere muligheder, også i hele sommerhalvåret. Det er SÅ fedt!”
Ro i hovedet og svampetoast over åben ild
”Jeg må bare sige WOW,” udbryder Christian, en af de unge beboere i Karisefonden, som har sin daglige gang i antikbutikken Krejlerne og har hjulpet til i byggeriet af Lavvu’en. I dag er Christian troppet op i Friluftlandsbyen til svampetoast kreeret over åben ild.
”Det er blevet rigtig godt, efter alt det nye er kommet. Det er dejligt, at vi nu har sådan et sted, hvor man kan gå hen, hvis man har brug for frisk luft og ro i hovedet. Det hjælper på de positive tanker. Og så kan man både komme og slappe af i en af hængekøjerne, man kan lave bål, og man kan overnatte i shelterne. Jeg synes, det er en rigtig god måde at være sammen på,” siger Christian.
Friluftlandsbyen er blevet til ved hjælp af støtte fra Friluftrådet. Den er frit tilgængelig for alle. Vi gør opmærksom på, at der ikke er toiletforhold endnu. Har man lyst til at lave bål eller overnatte i et af shelterne, skal man huske at booke sig ind ved at kontakte Karisefondens administration: kontor@
Som en naturlig del af det helhedspædagogisk tilbud er fritidsliv også en del af hverdagen på Karisefonden. Endvidere har vi et stort fokus på ungdomsliv og sociale relationer.
Hvorfor var det vigtigt for Karisefonden at få etableret Friluftlandsbyen?
”Her i Karisefonden arbejder vi med unge voksne med forskellige udfordringer og læringsforudsætninger. De bor på vores forskellige bosteder i Karise og Haslev, hvor de enten læser på STU (Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse, red.) eller er i beskæftigelse. Når de har fri, benytter de byens tilbud og vores forskellige fritidstilbud, og her manglede vi et grønt og inspirerende område, hvor man kan komme og være fysisk aktiv i fællesskab med andre.”
Hvad kan man lave i Friluftlandsbyen?
”I 2023 fik vi bygget en stor Lavvu (en slags tippi, red.), hvor man kan varme sig ved bålet i de kølige måneder, snitte træ eller bare nyde stemningen. I år er vi netop blevet færdig med resten af området. Her kan man slappe af i en af vores nye hængekøjer, lave mad over åben ild eller overnatte i et af de nye shelters.”
Hvad betyder det for de unge i Karisefonden?
”Det betyder, at de har et grønt fristed med højt til himlen. Alle mennesker har brug for frisk luft og fælles aktiviteter, og der er ingen tvivl om, at den form for udeliv og samvær, som Friluftlandsbyen nu inviterer til, giver de unge mennesker noget helt særligt. Dét er vi meget stolte af at kunne facilitere.”
Kan andre udefra benytte Friluftlandsbyen?
”Ja, Friluftlandsbyen er åben for alle, der har lyst til en stund i grønne omgivelser og med gode faciliteter. Dog skal man huske at lave en aftale, hvis man vil benytte bålpladsen eller overnatte i vores shelters, og man skal selvfølgelig færdes med respekt og rydde op efter sig. Etableringen af området er støttet af Friluftrådet under forudsætning af, at det er åbent tilgængeligt for alle – og dét ligger rigtig godt i tråd med Karisefondens værdier om, at vi alle har både ret og pligt til at indgå i samfundets fællesskaber i gensidig respekt for hinandens forskelligheder.”
Karisefonden tilbyder arbejde på vores egne ni socialøkonomiske virksomheder, og vi kan også finde arbejde til vores borgere uden for egne rammer.